מהו סימן מסחר?
סימן מסחר הוא סימן המשמש לצורך סימול מוצרים או שירותים המיוצרים ו/או נסחרים על ידי תאגידים ואנשים פרטיים. סימן מסחר יכול להיות מורכב מאותיות, סמלים גרפיים או איורים אחרים בצבע או בתלת מימד, או שילוב ביניהם.
מהו סימן מסחר רשום?
סימן מסחר רשום, המוצג לעיתים בצירוף התו ®, מספק הגנה משפטית לבעלי הסימן מכוח דיני הקניין הרוחני (בישראל, מכוח פקודת סימני המסחר (נוסח חדש), תשל"ב – 1972).
בישראל לא קיימת חובה לרשום סימן מסחר, אך רישומו אצל רשם סימני המסחר מקנה לסימן הגנות ומונעת את השימוש בו על ידי גופים אחרים. הגבלת השימוש בסימן המסחר נועדה לאפשר למוכרים וליצרנים לבנות לעצמם מוניטין, להבדיל את עצמם ממתחריהם ולקדם על ידי כך את עסקיהם. בנוסף, ההגבלה משרתת גם את הצרכנים ומונעת את הטעייתם על ידי שם דומה למוצר אחר.
יוער כי גם סימן שלא נרשם כחוק יכול לקבל הגנה מסוימת, מכוח חוק עוולות מסחריות, אולם העמידה עליו תהיה קשה יותר. שימוש בסימן על ידי גוף לא מורשה הוא הפרה של חוקי הקניין הרוחני, ובפרט פקודת סימני המסחר.
כיצד נרשם סימן מסחר בישראל?
כדי לזכות בהגנה על סימן המסחר, יש צורך להגיש בקשה לרישום הסימן אצל רשם סימני המסחר. לפני הגשת בקשה לרישום סימן מסחר, רצוי לבדוק באמצעות מנוע החיפוש שבאתר האינטרנט של רשות הפטנטים שלא הוגשה כבר בקשה לרישום סימן זהה או דומה, או שסימן זהה או דומה לסימן המבוקש לא נרשם.
את הבקשה לרישום סימן מסחר יש להגיש באמצעות הטופס שבאתר האינטרנט של אגף הפטנטים, המדגמים וסימני המסחר במשרד המשפטים. לבקשה יש לצרף דוגמה של הסימן ולשלם את האגרה העומדת על סך של 1,606 ₪ (נכון לחודש אוקטובר 2016). סימני מסחר נרשמים לגבי סוג מסוים של מוצרים או שירותים ולכן במידה ורוצים לרשום סימן תחת מספר סוגים צריך להגיש בקשה הכוללת כל אחד מהסוגים הרלוונטיים ולשלם אגרה עבור כל אחד מהם.
לאחר הגשת הבקשה מתחיל הליך בחינת סימן המסחר, במהלכו בודק רשם סימני המסחר האם הסימן ראוי לרישום לפי דרישות החוק, ובתוך כך האם הסימן הינו בעל אופי המבחין אותו מסימנים אחרים, כלומר אינו סימן גנרי או תיאורי בלבד. הליך הבדיקה אורך בדרך כלל כשנה וחצי. בסיומו, במידה והסימן נמצא מקורי וראוי לשימוש, הבקשה תתפרסם ביומן סימני המסחר. אם לא תוגש התנגדות תוך שלושה חודשים מיום הפרסום, הסימן יירשם בפנקס סימני המסחר למשך עשר שנים. בתום תקופה זו, יש להגיש בקשה לרישום מחודש של סימן המסחר לתקופות נוספות של עשר שנים כל אחת.
מהן ההגנות שמעניק החוק על סימן מסחר רשום?
לבעלים של סימן מסחר רשום תהא זכות לשימוש ייחודי בסימן ביחס למוצרים או שירותים לגביהם הוא רשום. שימוש בסימן זהה או דומה עד כדי הטעייה על ידי אחר ללא הרשאה, מהווה הפרה של סימן המסחר. במקרה כזה מספיק להוכיח כי הסימן רשום בפנקס סימני המסחר ואין צורך להוכיח כי הסימן בעל מוניטין בקרב הציבור, אין אפילו צורך להוכיח כי הציבור מתבלבל בפועל בין הסימנים, אלא רק כי הם דומים. יש לשים לב שההגנה ניתנת רק לגבי אותו סוג של מוצרים ושירותים, שימוש בסימן דומה כשמדובר בסוגים שונים הוא מותר על פי חוק ולא יהווה הפרה של סימן המסחר (עם זאת, כאשר סימן מסחר רשום לגבי סוג מסוים של מוצרים או שירותים, אך הוא נחשב ל- "סימן מסחר מוכר היטב", לא ניתן לרשום את הסימן באף סיווג אחר, ללא הסכמת בעל הסימן הידוע היטב. יוער כי כשמדובר ב"סימן מסחר מוכר היטב", ניתן לקבל הגנה מסוימת על פי פקודת סימני המסחר גם ללא רישום.
האם רישום סימן מסחר מקנה הגנה גם בחו"ל?
ההגנה על סימן מסחר רשום חלה רק בארץ. עם זאת, החל משנת 2010 בעקבות הצטרפותה של ישראל לפרוטוקול מדריד לרישום סימנים בינלאומיים, קיימת אפשרות בעת הגשת הבקשה לרישום לבקש לרשום סימן בינלאומי וכך לרשום את סימן המסחר בכלל המדינות החברות באמנה.